Soms ben ik op zoek naar de juiste woorden, woorden om mijn gevoeld te beschrijven. Woorden om een ander te laten weten dat ik aan haar denk. Woorden die de complexe gevoelens in tijden van rouw en verlies recht aan doen.
Ik stuitte op een prachtig artikel van Babet te winkel. Ze schrijft: ” Wij wensen elkaar sterkte in moeilijke tijden. Nadat mijn moeder overleed, realiseerde ik me dat ik nieuwe woorden nodig had.”
Babette is begonnen aan een rouwwoordenboek:

“Rouw lijkt op verdwaald zijn in een land waar je de taal (nog) niet spreekt en de gebruiken niet kent (hebben ze hier überhaupt wegen zoals wij die kennen?). Wat zou het fijn zijn geweest om toen, nadat mijn moeder was overleden, in een woordenboek te kunnen bladeren om te zien wat voor ervaringen er zoal zijn en hoe die beschreven kunnen worden. Om beschrijvingen te vinden die resoneren.

Het experiment is nog niet af, mijn rouwwoordenboek is er nog niet – dit is pas het begin. Toch ben ik opgeschoten. Het experiment levert me een levenshouding op die ik niet rationeel had kunnen bedenken. Ik voel me nu opener en levendiger en meer in staat om me te verbinden met mijn binnenwereld, maar ook met anderen.”
Lees haar hele artikel hier

Hieronder een kleine greep uit haar rouwwoordenboek. Mooi om te lezen, krachtig en kwetsbaar tegelijkertijd hoe ze haar zoektocht naar woorden voor haar verdriet en gevoelens beschrijft. Check haar site voor meer voorbeelden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *